החלוקה של מדינות למפותחות ומתפתחות היא מיושנת ומזיקה, והגיע הזמן לעדכן את ההגדרות שלנו.
כבר דורות שנהוג לחלק את מדינות העולם למדינות מפותחות ומתפתחות. השם "מדינות מתפתחות" אף נחשב ליותר פוליטיקלי קורקט מהשם "מדינות עולם שלישי", וכך גם אותי לימדו להגיד בבית הספר. באופן כללי, חלוקה לשתי קבוצות היא קלה וברורה, היא עוזרת לנו לסדר את הדברים בראש, ולכן הנטיה שלנו לחלוקה כזאת היא מובנת. אחת הדרכים לחלק מדינות למפותחות ומתפתחות היא לפי רמת הילודה הממוצעת. הגרף הראשון, שנלקח מהאתר הנפלא Gapminder, מציג את כמות הלידות הממוצעת לאישה, אל מול אחוז הילדים ששורדים עד גיל 5, ומהסתכלות בו אפשר להבין מאין החלוקה הקלאסית באה. בגרף רואים בבירור שני מקבצים של מדינות - כאלו עם ילודה גבוהה וכן תמותת פעוטות גבוהה, ומדינות עם ילודה נמוכה ותמותת פעוטות נמוכה - מדינות מפותחות ומתפתחות.
אבל מה, הגרף הוא מ-1965!
אם נסתכל על הגרף המעודכן, משנת 2017, נראה שהתמונה השתנתה מאוד. הילודה ברוב המדינות ירדה משמעותית, וכן חלה ירידה ניכרת ביותר בתמותת הילדים עד גיל 5. המסקנה היא ברורה - החלוקה של מדינות למפותחות ומתפתחות היא כבר לא בתוקף, ועלינו למצוא חלוקה שימושית יותר אם אנחנו רוצים לתפוס את התמונה בצורה יותר מדוייקת.
בספרו Factfulness, יוצא הרופא והסטטיסטיקאי הנס רוזלינג כנגד החלוקה הישנה. לטענתו, השימוש במושגים כמו מפותחות ומתפתחות, עשירים ועניים, "אנחנו" ו"הם" הוא בעייתי, בעיקר כי הוא מתעלם מההישגים המשמעותיים והמגוונים של אותן מדינות "מתפתחות" בעשורים האחרונים, ומקבע בראשינו תמונה של העולם שאינה נאמנה למציאות.
רוזלינג מציע חלוקה חדשה ויותר שימושית - חלוקה לארבע רמות, לפי הכנסה יומית.
* סכום ההכנסה מתוקן ליוקר המחייה של כל מדינה
שימו לב שהחלוקה הזאת לרמות אינה מתייחסת לרמה של מדינות, אלא לרמת ההכנסה של אדם. מדינה אינה שייכת לרמה אחת ויחידה, אלא השכיחויות של הרמות השונות משתנה ממדינה למדינה. שיטת הרמות גם מעודדת את התחושה שהמעבר מרמה לרמה הוא אפשרי, וזה אכן המצב. בגרף השלישי רואים את השכיחות של עוני מחפיר בעולם, ואת הירידה המאוד משמעותית שלו לאורך השנים. אפשר לראות שלפני 200 שנה מעל 90% מתושבי העולם חיו בעוני מחפיר, בשנת 2000 בין 20% ל-30%, והיום, תוך פחות מ-20 שנה, הנתונים מצביעים על פחות מ-10% החיים בכזה עוני. אנשים עוברים לרמות הכנסה מתקדמות יותר ואיכות החיים שלהם משתפרת כל הזמן. החלוקה של "אנחנו" ו-"הם" היא פשוט לא נכונה!
אפילו הבנק העולמי אימץ את הגישה. במילותיו של רוזלינג: "לקח לבנק העולמי 17 שנה ועוד 14 הרצאות שלי לפני שהוא הכריז רשמית שהוא זונח את החלוקה ל'מפותחות' ו'מתפתחות' וישתמש מעתה בחלוקה לארבע דרגות הכנסה. האו"ם ורוב הארגונים הגלובלים האחרים עוד לא עשו זאת". ההכרה הזאת של הבנק העולמי היא צעד משמעותי ביותר. היא מבהירה למשקיעים וחברות ברחבי העולם שיש שווקים שלמים שהולכים ונעשים יותר רלוונטיים, ושיש להתחיל להתייחס אליהם כחלק מהשיקולים הכלכליים של אותם גופים.
אם אתם כמוני, השימוש במושגים "מפותחות" ו"מתפתחות" יתחיל לצרום לכם באוזן, עכשיו שנחשפתם לתמונה המעודכנת. האם תאמצו את החלוקה החדשה של רוזלינג?
מקורות: